2014/09/30

Holland Fotómúzeum



A rotterdami kikötői térség egyik félszigetén,, ahol korábban egy elhagyott elnéptelenedett  raktárnegyed állt, a városvezetés úgy döntött, megmenti ezt a térséget. A betonépületet fotómúzeummá alakították, nyílt egy elegáns szálloda, (Hotel New York)  felhőkarcolók, éttermek, luxuslakások, új munkahelyek. A Maas folyó partján emelkedő negyedet a rotterdamiak Mini-Manhattan-nek becézik.

Ilyen raktárnegyed még mindig található


 A fotómúzeum



A fotómúzeumban  éppen Marc Cohen Dark Knees című kiállítása volt látható. Gondoltam, ha már itt vagyok, inspirálódom egy kicsit. A múzeum archívumában egyébként nem kevesebb mint hárommillió fényképet, albumot, negatívot, sztereofotót, daguerrotípiát és elektronikus képkártyát tárolnak, valóságos fotóművészeti kincstárként működik. (forrás: Múlt kor magazin 2007 száma)






Előtérben az Erasmus híd, mögötte a felújított félsziget.




2014/09/29

My red Lighthouse



Alig több mint egy hete még egy dániai útikönyvvel  tértem haza. Két éjszakába nyúló olvasás után már tudtam, milyen nevezetességeket szeretnék megnézni, feljegyeztem többek közt a koppenhágai René Redzepi által vezetett Noma éttermet, ami nem csak egy alkalommal lett a világ legjobb étterme, tudtam ha ott leszek biztos átkeveredek majd a svéd Malmö városába is. A nagy tervezés közepette aztán megláttam egy képet,, egy piros világítótoronyról...... és a fél éve tervezett utazást pillanatok alatt átütemeztem. Az új úti cél Hollandia.

 Bár többször jártam már Hollandiában,, de ezúttal valahogy másképp érintett meg. Nem volt nyüzsgő Amszterdam, sem fapapucsok, sem hűtőmágnes, többet akartam róla tudni, figyelmesebben akartam megélni, olyannyira sikerült, hogy többször el is sírtam magam a gyönyörű látványtól, így: Giethoorn városka (egy másik blogbejegyzésben) annyira megérintett, hogy nálam bekerült az eddigi 5 legszebb hely közé.



Texel szigete

Tegnap még csak egy fotó, ma meg már ott állok előtte, ordítanám torkom szakadtából, hogy tényleg itt vagyok,, és tényleg létezik, úgy ahogy a tegnapi fotón, a házak is ott vannak mellette és minden pont ugyanolyan. Örömkönnyek második felvonás... 



Szél, tengerzúgás, hűvös séták, pulóver, és végtelen nyugalom, nekem így marad meg ez varázslatos sziget.




















2014/09/10

Fókuszban a friss füge



Füge II. felvonásban

Az én mennyország tortám,, mióta megsütöttem,, azóta így hívom. Füge, dió, karamellszósz, friss kecskesajt, egyszerűen imádom :)





Amikor megláttam ezt a tortát, rögtön beleszerettem,, tudtam, hogy valamikor meg kell sütnöm,, hát eljött ennek az ideje is. :) Aki hasonlóan érez ezzel kapcsolatban, szívesen megosztom a receptet.

Hozzávalók:

150g sötét csoki vagy tortabevonó
200g darált dió
200g liszt
250g cukor
8 tojás
csipet só

Krém:

500 g mascarpone
250 g porcukor
200 g friss kecskesajt

Dekoráció:

6-8 dió
6 füge
3-4 evőkanál karamellszósz

Kezdjük a tésztával:

A csokit víz gőz felett megolvasztjuk, a tojásokat két részre vesszük. A sárgáját a 150g cukorral elkeverjük, a fehérjét a sóval és maradék cukorral felverjük. A lisztes diós keveréket hozzáadjuk a tojássárgájához,, majd ehhez a felvert tojásfehérjét is. Így egyben van az egész tészta,,amit 3 egyenlő részre osztunk. Az első részt sütőformába öntjük,, amit vagy sütőpapírral bélelünk ki, vagy a szokásos kivajazott kilisztezett módszerrel. A második részhez két evőkanállal adunk az előzőleg már olvasztott csokiból,, a harmadik részhez pedig az összes többi csoki jön.. Így megkapjuk az un. ombre hatást, ettől lesz színárnyalatos.

Minden adagot 20-25 percig sütünk kb 160 fokon.

Eközben a krémhez összekeverjük a hozzávalókat,, míg egy homogén masszát nem kapunk.

Fontos, hogy a lapok teljesen kihűljenek,, ezután a legsötétebbet helyezzük legalulra,, rákenünk e krémből kb 1 cm-t, majd a félcsokis jön,, szintén 1cm-es krém,, aztán a legvilágosabbat. A maradék krémmel körbekenjük az egész tortát. A legvégén jön a dekoráció,, rácsurgatjuk a karamellszószt, a negyedbe vágott fügéket, és a diót.

Még egy fontosság: a lapokat csatos tortaformában sütöttem,, de nem a hagyományos formában,, hanem egy sokkal szűkebben. Így kaphatunk egy magasabb tortácskát :)

Aki nem talál esetleg kecskesajtot, ill. ezt helyettesíteni szeretné,, megteheti ezt az un. creme fraiche-val.


Remélem ízleni fog Nektek.. :)









2014/09/08

Füge tart és Königsee



Ti szeretitek a fügét?

Nálunk a családban nem 'én' rajongok érte :) Szerettem volna olyan gyümölccsel sütni, amihez eddig nem sok közöm volt. Már tavaly is elhatároztam,, de sajnos lemaradtam a friss fügeszezonról. Az idén viszont az elsők között bevásároltam belőle, és amíg kapható, kimerítem a füge ízvilágát :D

A lent látható füge tart egy kellemes őszi pitéhez hasonlít mégis van benne valami számomra eddig szokatlan ízharmónia.
 Még este elkészítettem, hogy másnap magunkkal vigyük a kirándulásra. Ezúttal a Königseehez utaztunk. Odaérkezésünkkor kattintottam róla pár fotót nappali fényben.
 




A Königsee a német-osztrák határ közelében található, sokak szerint Németország legszebb tava. Nálam már régóta szerepelt az utazási listán. :)



                                              




Világhírű a tavon kialakult visszhang





Közeledünk a St. Bartholomä kápolnához


























A füge tart receptje


Tésztához: 150g vaj, 100g cukor, csipet só, 250g liszt, 1 tojássárgája, 2 evőkanál víz
Krémhez:   125g puha vaj, 125g barna cukor, 125g mandulaliszt, 2 tojás, 3 körte, 3 friss füge, 50g barna cukor

Elkészítés: A tésztához a vajat, sót, cukrot elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, tojássárgát és vizet, sima tésztává gyúrjuk,, majd egy órára hűtőbe tesszük.

Ezután a tésztából egy nagy kört nyújtunk kilisztezett gyúrófelületen,, majd sütőpapírra helyezzük.
(Sütőpapíron sütjük, amit egy sütőfelületre teszünk.)

A krémhez a vajat, cukrot összekeverjük a mandulaliszttel és a tojásokkal. A krémet a tészta közepétől kifele szépen elsimítjuk, úgy hogy a peremnél visszafele hagyjunk 5-6 cm-t  körbe. Fontos!!! A tészta széleit felhúzzuk, hogy a krém sütésnél ki ne folyjon, kicsit vissza is hajthatjuk.

A fügéket negyedeljük, a körtéket meghámozzuk és vékony negyedekre vágjuk, a krémen elhelyezzük.

180 fokon  20-25 percig sütjük.
Sütés után sötét reszelt csokoládéval meghinthetjük.


Jó étvágyat!